Ha ögon på rätt saker

imagesCAL36CBQVad ser Du? Det du har gjort fel eller det Du gjort bra? Visst har vi en förmåga att ofta se saker från den negativa sidan, varför är det så? När jag frågar mina klienter -Tänk på ett tillfälle där du var riktigt nöjd med dig själv, så har man ofta svårt att hitta just de tillfället. Men om jag frågar – Tänk på ett tillfälle då du var missnöjd och kände dig misslyckad. Då har man hur många exempel som helst. Det är ett intressant fenomen.

Alla upplevelser som vi är med om lagras i våra hjärnor och sparas som ett ”script”. Både de negativa och de positiva. När vi tänker tillbaka på händelsen så tar vi fram det ”scriptet” och upplever samma känslor som upplevelsen gav första gången och ju fler gånger vi tar fram just de ”scriptet” desto djupare spår bildas i våra hjärnor och vi designar ett mönster. Frågan är om du har ett framgångsmönster i din hjärna eller inte? För i de här läget har vi ett val, vilka upplevelser vill vi tänka tillbaka på? Det är nu det tråkiga kommer in, för vi har en benägenhet att ta fram de där ”scriptet” då vi misslyckades och de spelar vi upp om och om igen. Självtortyr skulle jag vilja kalla det! Vi upplever samma känslor, samma upplevelse och vi börjar älta! Känner ni igen er? Plötsligt så känner vi oss värdelsösa och misslyckade oftare än vi känner oss nöjda.

Tyvärr har vi en kultur som kallas ”Jantelagen”, den berömda oskrivna lagen som många lever efter. ”Tro inte att du är något” som har präglat och kontrollerat oss sedan barnsben. Genom fostran, samhället, media mm. Det är fult att tro på sig själv.  Vi hör det överallt, – Vilken självupptagen….- Hen tror att hen är något!  Det är här skillnaden kommer in på de som är framgångsrika eller inte. De tror på sig själva! De har ett framgångsmönster som dom spelar upp, om och om igen.

Så fråga jag frågar dig, när lyckades Du sist? När kände Du dig nöjd och stolt sist? Spela nu upp de scriptet ofta, ofta. För alla har lyckats, så säg inte att du aldrig gjort det! De gånger när Du inte lyckades, lärde Du dig något på det? Kan Du istället för att straffa dig ta lärdom och göra det på ett annat sätt nästa gång?

Så ha ögon på rätt saker, på dina framgångar!